Zachte lenzen

Zachte lenzen zijn groter en flexibeler dan harde lenzen. Er zijn minder soorten maten dan bij harde lenzen, aangezien de lens zichzelf beter aanpast aan de vorm van het oog.

Zachte lenzen kunnen we verdelen in 5 categorieën:


Door de poreuze structuur neemt de lens veel water op. De zachte lens zuigt zich makkelijk aan het oog vast en zit comfortabel. Wel worden deze lenzen sneller vuil, omdat zij vermengd worden met allerlei stoffen in het traanvocht.

Vanwege het onderhoud bent u met zachte lenzen wel wat duurder uit dan met harde lenzen. Zachte lenzen moeten altijd nat blijven en dus in lenzenvloeistof bewaard worden, anders worden ze hard en kunnen ze breken.

Bij zowel harde als zachte lenzen raden wij u aan ze ’s nachts uit te doen. En om uw ogen regelmatig te laten controleren.

Daglenzen

Heeft u snel last van vervuilde contactlenzen (bijvoorbeeld door de samenstelling van uw traanvocht) Of heeft u geen zin om uw contactlenzen vaak te moeten onderhouden en verzorgen? Dan zijn daglenzen iets voor u. Ook wanneer u allergisch bent voor lenzenvloeistof, zijn daglenzen vaak geschikt voor u.

Doordat u de lenzen maximaal een dag gebruikt, is de kans op vervuiling erg klein. Het is dan ook niet voor niets dat het Nederlands Oogheelkundig Genootschap daglenzen heeft uitgeroepen tot de veiligste en meest gezonde manier van het dragen van contactlenzen.

Bij Opticien Brackel heeft u de keuze uit verschillende soorten daglenzen. Elke daglens heeft unieke eigenschappen, zodat er altijd een daglens is die bij u past. Het verschil zit in het gebruikte materiaal, de geometrie en de zuurstofdoorlatendheid. Hoe meer zuurstof een daglens doorlaat, hoe comfortabeler. Aan het einde van de dag merkt u het verschil!

Voordelen daglenzen:

  • Geen onderhoud nodig
  • Geen vervuilde lenzen meer
  • Veilig en gezond
  • Goed af te wisselen met een bril
  • Lenzen verliezen is geen probleem

Maandlenzen

Maandlenzen worden, zoals de naam al aangeeft, maximaal een maand gedragen. Na die maand vervangt u ze door nieuwe exemplaren. U draagt dus altijd relatief nieuwe lenzen.

Het grote voordeel is dat het elke dag reiningen van de lenzen met een speciale reinigingszeep (wat sommige mensen erg bewerkelijk vinden) niet meer nodig is. Uiteraard dient u de lenzen wel elke dag even schoon te spoelen en in een reiningingsvloeistof te bewaren.

3-maandslenzen

3-maandslenzen zijn vergelijkbaar met maandlenzen alleen bevatten ze wat minder water. Dit betekent dat ze wat langer te dragen zijn, ongeveer 3 maanden. Na die 3 maanden vervangt u ze door nieuwe, schone exemplaren.

Halfjaarlenzen

Halfjaarlenzen zijn lenzen die ongeveer een half jaar kunnen worden gedragen. Na die tijd moet u ze vervangen door nieuwe, schone exemplaren.

Halfjaarlenzen zijn wat steviger dan bijvoorbeeld maandlenzen. Daarom gaan ze ook langer mee. Wel vereisen ze wat meer verzorging dan maandlenzen.

'Open eind' lenzen

De zogenaamde 'open eind'-lenzen gaan van de zachte contactlenzen het langst mee. Ze worden vervangen bij schade aan de lens of op het moment dat uw opticien dit voor de gezondheid van uw ogen noodzakelijk acht. Dit is onder meer afhankelijk van hoe goed u de lenzen verzorgt.

Regelmatige controle is bij deze lenzen zeer aan te bevelen.

Graag adviseren wij u wat voor u de beste keuze is.